{Eet-idee} Kapucijners

Posted on 20 juni 2015

Verse Kapucijners zijn een groente die je niet in alle groentewinkels of supermarkten kunt vinden. Daarnaast zijn ze maar beperkt verkrijgbaar: met name in de maanden juni en juli.

Kapucijners zijn een soort erwt, net als peultjes en doperwten. Ze zijn een typische Nederlandse groente en worden ook wel ‘raasdonders’ genoemd.
Meestal worden ze buiten verbouwd, maar wij probeerden het binnen in de kas. Dit pakte, mede dankzij het redelijk koude weer tot nu toe, best goed uit.
Er gaan verschillende verhalen de ronde over de herkomst van de naam. Eén is dat de naam afstamt van de kleur van de pij van de Kapucijnen – een bepaalde kloosterorde.
Een ander verhaal is dat ze in de binnentuinen van deze kloosterorde werden verbouwd.

Kapucijners kun je op veel verschillende manieren bereiden en eten.
Verse kapucijners hebben een zoete smaak, doordat de suikers in de zaden tijdens het plukken nog niet om zijn gezet in zetmelen. Je kunt ze in kleine hoeveelheid rauw eten.
Haal de erwten uit de peul en zet ze in een pannetje water ongeveer 5 a 10 minuten op met een klein beetje zout tot ze gaar zijn.
Houd er rekening mee dat je ongeveer 3 á 4 keer het gewicht van de bonen nodig hebt voor de hoeveelheid peulen. Dus wil je bijvoorbeeld 250 gram gekookte bonen, zorg dan voor 600-1000gr. peulen.
Voor gedroogde kapucijners of kapucijners uit blik gelden uiteraard andere bereidingswijze, maar wij verkopen de kapucijners alleen verser dan vers.

EET-IDEE?
Kook de kapucijners en verwerk ze in een pasta met bijvoorbeeld champignons, uit en salie.
In een verse salade met andere bonen en mais kun je de peultjes ook goed verwerken, nadat je ze kort gekookt hebt en eventueel aangebakken in wat bakboter.

Een erg lekkere en populaire versie is de Friese variant kapucijners met spek, azijn en stroop.
Deze vergt iets meer geduld, aangezien je de peultjes een nacht in een pan water moet laten weken. Kook ze vervolgens in een uur gaar in hetzelfde weekvocht met een snufje zout.
Schil eventueel twee appels (het lekkerste is jonagold) en snij in dunne plakjes die je in boter aan beide kanten bruin bakt.
Bak wat spekjes langzaam in een andere pan uit en doe ze vervolgens met de gekookte kapucijners in een schaal. Schenk wat stroop en eventueel wat (appel)azijn er over en eet met de gebakken appelpartjes.

Eetsmakelijk!
We horen het graag als jij nog een ander lekker recept hebt met kapucijners..