{BLOG} ‘We konden wel janken..’

Posted on 19 oktober 2016

Soms bedenk je iets dat in het echt nog 100x leuker of mooier is dan je hoopte dat het zou worden. ‘Koor in de Kas’ is daar een voorbeeld van.

Vorig jaar werd Kevin uitgenodigd als spreker bij een evenement van YFM in In De Ruimte, waar ook dirigent Imre met het Nederlands Studenten Kamerkoor optrad. Al luisterend naar de betoverende tonen van de koorleden kreeg Meike visioenen droombeelden  het idee dat dit ook wel eens heel erg leuk zou kunnen zijn tussen de planten in onze kas.
Dirigent Imre bleek een supersympathieke kerel en zich voor zijn werk deels te laten inspireren door de natuur. Op een eerste subtiele peiling of dit soort gekke plekken op z’n wish-list staan reageerde hij enthousiast.

Fast forward naar een jaar later:
Dirigent Imre heeft samen met zijn broer en mededirigent Jonathan een eigen Kamerkoor: Kamerkoor JIP.
Ze werken aan een concertreeks: ‘La Tierra está cansada’- (de aarde is moe) over de natuur en cultuur van Latijns Amerika.
Wie ons langer dan vandaag kent weet dat wij (Kevin & Meike) allebei een woon- en werk verleden/heden en een grote passie voor dit mooie continent hebben, dus dit raakte de juiste snaar.

En zo geschiedde het dat afgelopen zaterdag de eerste editie van ‘Koor in de Kas’ plaats vond: een dinerconcert met een menu en ingrediënten geïnspireerd op Latijns-Amerika en prachtige muziek van Kamerkoor JIP.
Vanuit de peperplanten, bieten en de boerenkool kwamen de zangers en zangeressen ten tonele in de kas, om de bomvolle tafel en haar gasten te omhullen met de eerste klanken uit de Andes.
Als er een moment was dat we allebei even een potje wilden huilen van ‘goh-wat-is-dit-toch-bijzonder-schap’ dan was het dan wel..

We laten de foto’s verder het woord doen en raden je met grote enthousiaste nadruk aan naar een van de concerten te gaan. Reserveren kan via de links bij één van de onderstaande data.

Donderdag 24 november 2016, 20:15
De Fruitvis, Rotterdam (Marconistraat 43)
Vrijdag 25 november 2016, 20:15
Oosterkerk, Amsterdam (Kleine Wittenburgerstraat 1)
Zaterdag 26 november 2016, 20:15
Janskerk, Utrecht (Janskerkhof 26)

Wie weet is er een nieuwe samenwerking gezaaid en zien we Kamerkoor JIP volgend jaar weer terug in de kas…

JIP Over ‘La tierra está cansada’:

We voeren je mee langs de eindeloze ongerepte natuur en de rijke culturen, maar ook langs de massale verstedelijking en milieuproblematiek, die het continent in rap tempo veranderen.

In de eerste helft van het concert reizen we af naar Latijns-Amerika en proeven we de authentieke cultuur in de verschillende landen.
We stampen en slaan ons door de Amazone, treuren om de Inca’s, vliegen over de Andes en bezingen de Latijns-Amerikaanse ziel. Er klinkt opzwepende en zwoele gitaarmuziek, volksmuziek van de Quechua en a-capella werken uit Venezuela, Brazilië en Chili. We werken samen met de fantastische Argentijnse gitarist en dirigent Alvaro Rovia Ruiz – specialist in de tango en Latijns-Amerikaanse folklore -, en met Meike Aukes, student klassiek gitaar aan de wereldmuziekafdeling van Codarts, met een specialisatie in Braziliaanse muziek.

De tweede helft van het concert zal bestaan uit een compleet nieuwe compositie voor koor in verschillende bezettingen, ensembles, solisten en gitaar. Vier componisten slaan hun handen ineen; Bjarni Gudmundsson, Diederik ten Böhmer, Jonathan en Imre Ploeg. De tekst wordt geschreven door de Chileense dichter Nicolás Barriá en vertelt over de pure schoonheid van de Latijns-Amerikaanse natuur, de verstedelijking en de ecologische uitdagingen van deze tijd. Zo ontstaat een krachtig muzikaal manifest.