{BLOG} Wat doet de kas nou?

Posted on 29 november 2015

Anderhalf jaar geleden trokken we op een zonnige voorjaarsavond met een groep vrienden het onkruid, dat toen kniehoog stond, uit de kas en zetten we de eerste stappen naar wat nu De Eet & Kweekplek is.

Van de vele plannen en ideeën die we hadden is een groot deel geslaagd en een aantal op de composthoop beland.
Met vallen en opstaan kregen we het kweken beter in de vingers.
Langzaam wisten ook steeds meer mensen de weg naar De Kas te vinden en kregen we veel enthousiaste reacties op het feit dat we zelf groenten kweken aan de rand van de stad.

Ook hebben we dit jaar veel leuke nieuwe mensen ontmoet en andere ondernemers leren kennen die zich bezig houden met verschillende inspirerende initiatieven: van voedsel voor de stad tot film, fotografie, muziek, goede wijn en lekker eten.  Deze samenwerkingen, de enthousiaste gasten en nieuwe vriendschappen vormen een belangrijk onderdeel van waar De Kas voor staat.
We hebben een superteam om ons heen verzameld die ons wekelijks helpen in de tuin en het mooier maken van De Kas.

We werden verrast door het aanstekelijke enthousiasme waarmee op onze verschillende evenementen werd gereageerd. ‘Wat De Kas Schaft’ verkocht op sommige avonden zelfs binnen een paar uur uit.
Over het lunchconcert ‘Ongeplukt’ zei iemand: “dit is echt de ideale zondagmiddag besteding!”
Ondanks wat kleine tegenslagen kijken we terug op een supergeslaagd jaar.

EN NU DAN?
Het kweken is ons niet in de koude kleren gaan zitten en daarom hebben we besloten deze winter een winterstop in te lassen. We hebben een gezamenlijke passie voor Latijns Amerika en gaan nu eerst een paar weken rondreizen in Cuba. Daarnaast zoeken we met kerst vrienden op in El Salvador, bij wie Kevin ooit een jaar in huis woonde tijdens zijn werk als plattelandsjongerenwerker.
In januari gaan we nieuwe eet- en kweekinspiratie op doen in El Salvador en Guatemala, waar we van plan zijn om verschillende landbouwprojecten te bezoeken om nieuwe dingen te leren.
Meike blijft voor haar werk als reisbegeleidster nog een maand langer om een reis in Mexico en Guatemala te begeleiden en Kevin gaat begin februari weer aan de slag met het klaar maken van de kas en zaaien van de eerste groentes.

In het voorjaar gaan we weer open. We zullen nieuwe groenten kweken, etentjes organiseren en er staan al een aantal leuke nieuwe samenwerkingen op de planning.

Een dikke gracias aan iedereen die afgelopen jaar mee heeft geholpen dit kweekjaar voor ons onvergetelijk te maken.

Hasta luego en een warme groet uit Mexico,
Kevin & Meike – De Kas Eet & Kweekplek

Adios

Ps.we gaan proberen zo nu en dan een blog te schrijven over eten en kweken in Midden Amerika