{BLOG} Bevroren Boerenkool Babbel

Posted on 24 oktober 2016
Het is (kennelijk) Nationale Boerenkooldag en we verdiepen ons kort in het boerengezegde dat ‘eerst de vorst over boerenkool moet gaan.’ Is dat zo? En waarom dan?
Er zijn een aantal verschillende ideeën en theorieën over de vrieskou die over boerenkool heen moet gaan, al is er weinig wetenschappelijk onderzoek over te vinden. De meestvoorkomende theorie heeft te maken met het omzetten van zetmeel in de plant.
Planten hebben oa warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens de groei zet de plant zetmelen om in suikers (glucose) voor de groei. Als de temperatuur daalt, daalt ook de snelheid van de groei van de plant, maar de suikeraanmaak gaat wel nog even door. Omdat de plant de suikers niet meer kan gebruiken voor de groei, zijn deze meer geconcentreerd (en dat proef je).

Een romantischere versie is om te zeggen dat de plant zich beschermt tegen de kou door de zetmelen om te zetten in suiker, waardoor het vriespunt van het weefsel iets lager komt te liggen (en het dus iets minder snel bevriest).
Uiteindelijk komt het min of meer neer op hetzelfde: er komen bij vorst meer suikers vrij in de plant.

En de vorst van de vriezer dan?

Dat dachten wij eigenlijk ook, maar het schijnt dat het blad niet te snel mag afkoelen om dit proces zijn gang te laten gaan. Je vers geoogste boerenkool in de vriesla van -20 mikken helpt dus  waarschijnlijk niet.

En gebeurt dit zoete verhaal dan alleen bij boerenkool?
Welnee. Er zijn meerdere gewassen, waarbij dit zoete verhaal plaats vindt, zoals aardappels en spruiten.
En wat als de vorst er nog niet overheen is gegaan?
Dan kun je deze groente naar onze bescheiden mening ook prima eten. 😉 Zo maakten wij er vorige week tijdens ‘Wat De Kas Schaft‘ nog boerenkoolpesto mee.
Vorst of geen vorst, wat ons betreft is het boerenkool seizoen begonnen!
Oh ja, en fijne Nationale Boerenkool dag..